MatLab szoftver telepítése és aktiválása egyéni, vagy otthoni használathoz

Az Egyetem idén ősztől MATLAB licence-t vásárolt, mely lehetővé teszi, hogy az összes egyetemi számítógépen, illetve a hallgatók, oktatók és dolgozók irodai, otthoni és hordozható számítógépeire is jogtisztán telepítsük ezt a szoftvert. A jelenlegi licence egy évre szól, de az egyetem szándéka, hogy folyamatosan megújítja. 

A MATLAB egy széles körben használt mérnöki és matematikai rendszer, mely felhasználható a matematikai, mérnöki és gazdasági tárgyak oktatásában, valamint kutatási tevékenység végzése során. A megvásárolt licence tartalmazza a MATLAB alaprendszert, a Simulink-et, valamint a leggyakrabban használt 48 kiegészítő Toolbox-ot. 

A regisztráció menete

 

1, A http://www.mathworks.com/ oldalon a jobb felső sarokban található „Log In” feliratú menüpontra kattintva indíthatjuk el a regisztrációt. Fontos, hogy Java kompatibilis böngészőt használjunk a regisztráció során (pl. Explorer-t), mert a regisztráció csak azzal működik:

 

 

 

2, A következő oldalon kattintsunk a „Create Account” gombra. A regisztráció során az Óbudai Egyetemen használt e-mailcímünket használjuk:

 

 

 

3, A Matlab rendszere ezt követően egy e-mailt fog küldeni, amelyben vissza kell igazolnunk a regisztrációt. Kattintsunk a „Verify your email” gombra:

 

 

 

4, A böngészőben ezt követően megjelenik az adataink kitöltéséhez szükséges űrlap, ezt ékezetek nélkül töltsük ki. A legalsó „Associate Your Account to a Licence” sorba beírhatjuk az aktivációs kódot, amelyet a rendszer társít a regisztrációnkhoz:

 

 

 

5/A, Amennyiben egy lépéssel korábban kihagytuk a licensz társítását, utólag is megtehetjük az „Associate Licence” gombra kattintva (ha a 4. pontban leírt lépést megtette, ezt átugorhatja):

 

 

 

5/B, Ezt követően írjuk be a licensz azonosítónkat (ha a 4. pontban leírt lépést megtette, ezt átugorhatja):

 

 

 

6, Ha a rendszer elfogadta a licenszünket, akkor az alábbi képernyőre ugorva kezdhetjük meg a letöltést:

 

 

 

7, Töltsük le az alkalmazást:

 

 

A telepítés menete

 

 

1, Hozzunk létre a C: meghajtón egy „Temp” nevű mappát és a letöltött fájlt másoljuk be ide. Erre a lépésre azért van szükség, mert egyes operációs rendszereken a Matlab telpítője a Windows temporary mappájába akarja létrehozni az ideiglenes fájlokat, de ez hibához vezethet:

 

 

 

2, Miután a telepítő fájlt a C:/Temp könyvtárba másoltuk, indítsuk el. Első lépésben a telepítő kicsomagolja az átmeneti fájlokat ebbe a mappába, majd megnyílik a kezdőképernyő. Válasszuk a „Log In with a MathWorks Account” opciót és kattintsunk a „Next”-re:

 

 

 

3, Miután alaposan áttanulmányoztuk és elfogadtuk a felhasználási feltételeket kattintsunk ismét a „Next” gombra. Ezt követően tudjuk beírni a regisztrációs adatainkat (A fentebb említett egyetemi e-mailcímünket és a Matlab regisztrációnál megadott jelszavunkat:

 

 

 

 

4, Amennyiben a regisztráció során helyesen társítottuk a regisztrációnkat és a termék licenszét, a Matlab telepítője felajánlja azt a telepítés során, ezt követően nyomjunk a „Next” gombra. A következő ablakban kiválaszthatjuk, hogy mely komponenseket akarjuk telepíteni:

 

 

 

5, Miután végigmentünk a telepítő következő lépésein, mint pl. szeretnénk-e asztali ikont az alkalmazáshoz, illetve hová szeretnénk telepíteni az alkalmazást, kattintsunk az „Install” gombra, hogy elkezdődjön a letöltés. Ez az internetkapcsolatunk sebességétől függően eltarthat egy ideig (az összes csomag mérete meghaladhatja a 4.5 Gbyte-ot):

 

 

 

6, Telepítés után aktiválhatjuk a Matlab példányunkat.