MatLab szoftver telepítése és aktiválása egyéni, vagy otthoni használathoz

Az Egyetem 2016 őszétől MATLAB licence-t vásárolt, mely lehetővé teszi, hogy az összes egyetemi számítógépen, illetve a hallgatók, oktatók és dolgozók irodai, otthoni és hordozható számítógépeire is jogtisztán telepítsük ezt a szoftvert. Az egyetem szándéka, hogy folyamatosan megújítja minden évben a licence-t. 

A MATLAB egy széles körben használt mérnöki és matematikai rendszer, mely felhasználható a matematikai, mérnöki és gazdasági tárgyak oktatásában, valamint kutatási tevékenység végzése során. A megvásárolt licence tartalmazza a MATLAB alaprendszert, a Simulink-et, valamint a leggyakrabban használt 50 kiegészítő Toolbox-ot. 

A 2018/19-es évben használható kiegészítők listája:

1. MATLAB

2. Simulink

3. Stateflow

4. Bioinformatics Toolbox

5. Control System Toolbox

6. Curve Fitting Toolbox

7. Data Acquisition Toolbox

8. DSP System Toolbox

9. Image Processing Toolbox

10. Optimization Toolbox

11. Parallel Computing Toolbox

12. Signal Processing Toolbox

13. Simscape Multibody

14. SimScape

15. Simulink Control Design

16. Statistics and Machine Learning Toolbox

17. Symbolic Math Toolbox

18. Computer Vision System Toolbox

19. Database Toolbox

20. Datafeed Toolbox

21. Econometrics Toolbox

22. Embedded Coder

23. Financial Toolbox

24. Fixed-Point Designer

25. Fuzzy Logic Toolbox

26. Global Optimization Toolbox

27. HDL Coder

28. Image Acquisition Toolbox

29. MATLAB Coder

30. MATLAB Report Generator

31. Neural Network Toolbox

32. Partial Differential Equation Toolbox

33. Phased Array System Toolbox

34. Robotics System Toolbox

35. Robust Control Toolbox

36. SimEvents

37. Simscape Driveline

38. Simscape Fluids

39. Simulink Coder

40. Simulink Design Optimization

41. Simulink Report Generator

42. Spreadsheet Link

43. System Identification Toolbox

44. Wavelet Toolbox

45. Model Predictive Control

46. Aerospace Toolbox

47. Aerospace Blockset

48. Robotics System Toolbox (Simulink)

49. Vehicle Dynamics Blockset (Simulink)

50. DSP System Toolbox (Simulink)

 

A regisztráció menete

 

1, A http://www.mathworks.com/ oldalon a jobb felső sarokban található „Log In” feliratú menüpontra kattintva indíthatjuk el a regisztrációt. Fontos, hogy Java kompatibilis böngészőt használjunk a regisztráció során (pl. Explorer-t), mert a regisztráció csak azzal működik:

 

 

 

2, A következő oldalon kattintsunk a „Create Account” gombra. A regisztráció során az Óbudai Egyetemen használt e-mailcímünket használjuk:

 

 

 

3, A Matlab rendszere ezt követően egy e-mailt fog küldeni, amelyben vissza kell igazolnunk a regisztrációt. Kattintsunk a „Verify your email” gombra:

 

 

 

4, A böngészőben ezt követően megjelenik az adataink kitöltéséhez szükséges űrlap, ezt ékezetek nélkül töltsük ki. A legalsó „Associate Your Account to a Licence” sorba beírhatjuk az aktivációs kódot, amelyet a rendszer társít a regisztrációnkhoz:

 

 

 

5/A, Amennyiben egy lépéssel korábban kihagytuk a licensz társítását, utólag is megtehetjük az „Associate Licence” gombra kattintva (ha a 4. pontban leírt lépést megtette, ezt átugorhatja):

 

 

 

5/B, Ezt követően írjuk be a licensz azonosítónkat (ha a 4. pontban leírt lépést megtette, ezt átugorhatja):

 

 

 

6, Ha a rendszer elfogadta a licenszünket, akkor az alábbi képernyőre ugorva kezdhetjük meg a letöltést:

 

 

 

7, Töltsük le az alkalmazást:

 

 

A telepítés menete

 

 

1, Hozzunk létre a C: meghajtón egy „Temp” nevű mappát és a letöltött fájlt másoljuk be ide. Erre a lépésre azért van szükség, mert egyes operációs rendszereken a Matlab telpítője a Windows temporary mappájába akarja létrehozni az ideiglenes fájlokat, de ez hibához vezethet:

 

 

 

2, Miután a telepítő fájlt a C:/Temp könyvtárba másoltuk, indítsuk el. Első lépésben a telepítő kicsomagolja az átmeneti fájlokat ebbe a mappába, majd megnyílik a kezdőképernyő. Válasszuk a „Log In with a MathWorks Account” opciót és kattintsunk a „Next”-re:

 

 

 

3, Miután alaposan áttanulmányoztuk és elfogadtuk a felhasználási feltételeket kattintsunk ismét a „Next” gombra. Ezt követően tudjuk beírni a regisztrációs adatainkat (A fentebb említett egyetemi e-mailcímünket és a Matlab regisztrációnál megadott jelszavunkat:

 

 

 

 

4, Amennyiben a regisztráció során helyesen társítottuk a regisztrációnkat és a termék licenszét, a Matlab telepítője felajánlja azt a telepítés során, ezt követően nyomjunk a „Next” gombra. A következő ablakban kiválaszthatjuk, hogy mely komponenseket akarjuk telepíteni:

 

 

 

5, Miután végigmentünk a telepítő következő lépésein, mint pl. szeretnénk-e asztali ikont az alkalmazáshoz, illetve hová szeretnénk telepíteni az alkalmazást, kattintsunk az „Install” gombra, hogy elkezdődjön a letöltés. Ez az internetkapcsolatunk sebességétől függően eltarthat egy ideig (az összes csomag mérete meghaladhatja a 4.5 Gbyte-ot):

 

 

 

6, Telepítés után aktiválhatjuk a Matlab példányunkat.