Központi azonosító

Központi azonosító

Az elektronikus levelezéshez és egyéb központi szolgáltatások használatához is, mint minden informatikai szolgáltatás igénybe vételéhez központi azonosítóra van szükség. Minden egyetemen dolgozó munkatárs hozzájuthat központi azonosítóhoz, azonban azt csakis addig használhatja, amíg ténylegesen munkaviszonyban áll az intézményel. A kilépők azonosítóját és a hozzá tartozó dokumentumokat először 90 napra felfüggesztjük, majd 90 nap után visszavonhatatlanul törljük. Így a jogviszony megszűnése előtt célszerű lemásolni azokat, amelyekre a későbbiekben is szükség lehet.

Az központi azonosítóval érhetők el az Óbudai Egyetem informatikai szolgáltatásai, ilyen például:

  • Office 365, Teams, Sharepoint
  • a központi levelezés
  • HR portál
  • a központi tárhely
  • a WiFi Hotspot
  • Moodle
  • Matlab regisztráció
  • Intranet

Az azonosító igénylésével automatikusan bekerülünk a Óbudai Egyetem központi címtárába is, melyet az egyetem számos szolgáltatása használ. Ilyen például a levelezésnél az e-mail cím kiegészítés, e-mail cím keresése, vagy a https://uni-obuda.hu/telefonkonyv/ alatt megtalálható telefonkönyv is.

 

Azonosító igénylése

E-mail címet szervezeti egységenként külön lehet igényelni. Kérem forduljon az aktuális felelőshöz a saját (leendő) szervezeti egységéhez.

 

Megváltoztak az adataim, mit tegyek?

Adatváltozás esetén, kérjük írjon nekünk levelet a support@uni-obuda.hu e-mail címre.

 

Mi az az Active Directory? 

A központi levelezés megtervezésekor úgy döntöttünk, hogy a felhasználók adatait tartalmazó adatbázis szabványos, AD alapú megoldás lesz. Enek előnye, hogy a későbbiekben számos más funkcióra használható, például a regisztrált felhasználók nemcsak a levelezést tudják használni, hanem számos más szolgáltatásainkat (pl. WiFi, Moodle stb) is ezzel az azonosítóval tudják igénybe venni.

 

Mi az a Directory szolgáltatás? 

Az angol directory service egy olyan speciális adatbázist takar, mely keresésre van optimalizálva, ennek megfelelően olyan esetekben célszerű ilyet használni, ahol kevés a módosítás, és nagy számú, gyors lekérdezésekre van szükség.