WIFI

Wlan, Wireless Lan, Vezeték-nélküli hálózat

Ismert még WiFi néven is, amely nem más, mint az 802.11 specifikáció brand elnevezése. A Wlan a lokális hálózat funkcióját nyújtja, de szemben azzal, nincs szükség fizikai (kábel) összeköttetésre a gépek között. Az adatátvitel a gépek (berendezések) között modulált rádióhullám segítségével történik. A Wlan sebessége tipikusan 11Mbps vagy 54Mbps. Ez elméleti adatátviteli sebesség. A gyakorlatban nagyon sok mindentől függ a maximáli sebesség:

  • helyszíni viszonyok
  • zavarok
  • a titkosítás ki/be kapcsolása a kommunikáció alatt

BMF minden hallgatója, és dolgózója számára ingyenes vezetéknélküli szolgaltatást biztosít, majdnem minden telephelyen. A szolgáltatást igénybeveheti minden Neptunkóddal rendelkező hallgató, és LDAP azonosítóval rendelkező dolgozó.

OE-hotspot

OE-hotspot elérése nem igényel speciális hálózati eszközt, akár régebbi  laptopok is tudják használni. A bejelentkezéshez szükséges egy böngésző program elindítása, és egy tetszőleges oldal megnyitása. Amennyiben még nem adtuk meg a munkamenetben a használathoz szükséges azonosítónkat, automatikusan a bejelentkező oldal nyílik meg. A böngészőben ajánlott engedélyezni a https://hotspot.bmf.hu/ címről a felugró ablakokat, mivel így bejelentkezés után rögtön tövább lesz irányítva a kapcsolat az eredetileg kért oldalra.

Az óbudai telephelyen működik a vándorlás (roaming) is, ami azt jelenti, hogy másik hozzáférési pontra átlépéskor nem kell újból bejelentkezni.

A hotspot használható mind dolgozók, mind hallgatók által.

OE-secure

 A „OE-secure” hálózati azonosító, titkosított adatforgalmat támogató vezeték nélküli hálózatot jelöl. A hálózathoz a következő módon lehet csatlakozni.

Telephely Hitelesítés típusa Használható azonosító Szükséges program
Óbudai, Józsefvárosi MS-CHAPv2 (Védett EAP) Csak Óbudai Egyetem címtár felhasználó Windowsban benne van
Óbudai EAP-TTLS + PAP Óbudai Egyetem Címtár vagy Neptun felhasználó Külön kell telepíteni: SecureW2
Óbudai EAP-TTLS + MSCHAP Csak Óbudai Egyetem címtár felhasználó Külön kell telepíteni: SecureW2
Óbudai EAP-TTLS + MSCHAPv2 Csak Óbudai Egyetem címtár felhasználó Külön kell telepíteni: SecureW2
Óbudai EAP-PEAP + MSCHAPv2 Csak Óbudai Egyetem címtár felhasználó Külön kell telepíteni: SecureW2

A fenti táblázatból látható, hogy a használathoz javasolt telepíteni egy Secure W2 nevű programot, amely elérhető a fejlesztők oldalán (http://www.securew2.com/).

Windows XP operációs rendszerhez SecureW2 kliens letöltése

Windows Vista operációs rendszerhez SecureW2 kliens letöltése

Windows 7 oprációs rendszerhez SecureW2 kliens letöltése

Egyéb, nem Windows operációs rendszerek sok esetben tartalmazzák a különböző EAP titkosítási megoldások támogatásához szükséges szoftvereket. Kérjük, tanulmányozza az operációs rendszer dokumentációját, vagy forduljon kérdéseivel a telephelyi rendszergazdákhoz.

Beállítások:

A BMF-secure SSID-vel azonosított hálózat WPA (Wireless Pretected Access) megoldást használ a forgalmazott adatok titkosítása érdekében. Maga a WPA rövidítés azt jelöli, hogy mind a (jelszó/felhasználó)hitelesítés, mind az adattitkosítás terén egyedi algoritmust kell használni. Ezen algoritmsok jelen esetben a következők: (amennyiben speciális WiFi segédprogram fut a gépen, ezeket a beállításokat kell keresni!)

  • hálózati hitelesítés: védett EAP (PEAP)
  • jelszóhitelesítés: EAP-MSCHAPv2
  • adattikosítási algoritmus: TKIP

tanúsítványt nem kell használni a hitelesítés egyik lépésében sem!

Az alábbi beállítások elvégzése után a Windows a jobb alsó területen egy sárga „buborékban” fog figyelmeztetni, hogy meg kell adni a felhasználói nevet és jelszót. (A tartomány megadása nem szükséges!)

FONTOS! A felhasználói névhez és jelszóhoz az LDAP-ban (Óbudai Egyetem központi címtár) tárolt e-mail címet és jelszót kell megadni. Amennyiben ez az első bejelentkezés, a Óbudai Egyetem Zimbra segítségével legalább egyszer mindenképpen meg kell változtatni a jelszót!!!

Speciális helyen működő accespoint-ok - mint pl. a könyvtári eszközök - eltérhetnek ettől. Itt használható bejelentkezésre az "olvaso" felhasználó, az "olvaso" jelszóval!

A "OE-secure" - beállítás menete, ha a Windows kezeli a vezeték nélküli hálózatot

A "OE-secure" - beállítás menete, ha a SecureW2 program segítségével

A "OE-secure"  - Windows 7 vs. SecureW2 beállítások