Víruskereső

Kedves Kollégák!

2014. augusztus 1-től az Óbudai Egyetem hivatalos vírusvédelmi szoftvere a Webroot SecureAnywhere termék.
A változtatást hosszabb előkészítés előzte meg, ezzel kapcsolatban osztanék meg néhány gondolatot.

Az AVAST (eddig ezt használta az egyetem) több éve használt vírusvédelmi megoldásunk volt, sokáig igen megbízható eredménnyel.
Az utóbbi időben azonban szaporodni látszottak a problémák. Néhány érzékeny szoftverrel összeakadt, és jelentős erőforrást kötött le a munkaállomásokon. Mivel a gépeink egy jelentős része régóta nem frissült, a nagy erőforrás igény a napi munka kárára vált. Ezzel párhuzamosan nőtt azoknak a kollégáknak a száma, akik szeretnének olyan vírusvédelmi megoldást, amivel nem nekik kell foglalkozniuk. Vagyis menedzselt rendszert szeretnének.
Így jutottunk el a Webroot-hoz.

Két nagyon fontos előnyt szeretnék megemlíteni:

1. rendkívül erőforrás takarékos (átlagos felhasználó nem is veszi észre, hogy fut)

2. központilag menedzselhető

+ 1 előny: egy otthoni gépre is érvényes a használati jog (licenc)

Az átállás 2014. augusztus 1-én megkezdődik. Azok a kollégák, akik maguk intézik a telepítést, megtalálják az IO portálon a linket, ahonnan letölthető a szoftver.
Azok a kollégák, akik _nem_ szeretnének a telepítéssel, frissítéssel foglalkozni, kérhetik a központi felügyeletet.
Ennek az a módja, hogy a telephelyi rendszergazdának kell írni egy levelet, és kérni az elsődleges telepítést.

- Népszínház utca: Nagy Imre, Gereöffy Árpád

- Tavaszmező utca: Kalita Zsolt, Kis Tamás

- Kiscelli utca: Turucz Tamás

- Doberdó út: Tamás János

- Bécsi út: Ferenczi Gergő

 

Víruskereső

Kedves Kollégák!
Webroot vírusírtó szoftvert önállóan telepítő kollégáknak!

Az új vírusirtó telepítése előtt a régi vírusirtót el kell távolítani (uninstallálni). Kérjük először próbálja meg mindenképp a Vezérlőpult / Programok és szolgáltatások menüponttal eltávolítani a programot! Amennyiben nem sikerül teljesen eltávolítani az Avast programot, akkor le kell tölteni az Avast weboldaláról az avastclear.exe programot innen: <http://www.avast.com/hu-hu/uninstall-utility>, vagy meg lehet próbálni még az AppRemover programot, amellyel más vírusírtókat is el lehet távolítani.

A Webroot csak a munkánkkal kapcsolatos munkaállomásra telepíthető, tehát amelyikkel az egyetem számára munkát végzünk. Személyes használatú gépre tehát nem tehető fel, ilyen esetekre ajánljuk a széles körben elérhető, nonprofit felhasználásra ingyen telepíthető vírusirtók valamelyikét. Például:

Microsoft Securuty Essentials: <http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows/security-essentials-download>
Avast Free: <http://www.avast.com/hu-hu/index>
AVG Free: <http://www.avg.hu/index.php?viewpage=FreeDwlPage>

A Webroot telepítése közben élő internetkapcsolatra van szükség! Sőt a használata közben is csak akkor teljes értékű, ha folyamatosan "látja" a webroot szervereit.

A Webroot a telepítése során bekéri az e-mail címünket. Ide feltétlenül az egyetemi (az uni-obuda.hu-ra végződő) címünket adjuk meg! Amelyik telepítést a rendszergazdáknak nem sikerül egyértelműen azonosítania, azt inaktiváljuk, vagyis a központi menedzsment felületen a licenszét tiltjuk! Az érintett gép ezután védtelen marad!

A telepítés közben megnyílik a webböngészőnk: kérjük, hogy a megnyíló oldalt hagyja teljesen betöltődni!

A sikeres telepítés végén a Windows értesítési területén (az óra mellett) megjelenik a webroot ikonja. Ha e fölé visszük az egérmutatót, akkor láthatjuk, hogy éppen szkenneli a gépünket. Ennek befejeződése előtt ne kapcsolja ki a gépét!

Webroot SecureAnywhere Business - User Protection