Time szerver szolgáltatás

Szervereinken előszeretettel használunk szabad forráskódú operációs rendszert. Sok lelkes ember dolgozik ezeken a rendszereken, az ő munkájuk teszi nekünk ezt lehetővé.

Régóta tudjuk, hogy vissza kell adnunk valamit ennek a közösségnek. Ennek a törekvésnek a része az NTP szerver szolgáltatásunk.

Az NTP "Network Time Protocol"-t jelent, számítógépek tudják egymáshoz szinkronizálni az órájukat. Ezen NTP szerverek hálózata teszi lehetővé, hogy az internetre csatlakozó szerverek, és számítógépek órája néhány ezred másodperces pontossággal járjon. Egy szerverünk is része e hálózatnak, amelyen publikus NTP szolgáltatást nyújtunk a time.bmf.hu címen.

NTP idő szinkronizációt közvetlenül támogatnak a Linux rendszerek, valamint a Windows XP munkaállomások. Windows XP esetében a fenti szerver nevét a jobb alsó sarokban található digitális órára kattintva lehet megadni. Linux rendszereken az ntpd futtatásával.

Ezen túl számos ingyenes (freeware) és fizetős (shareware) termék elérhető a legkülönfélébb operációs rendszerek idejének pontos beállítására.

Rendszergazdáknak:

Lehetőség szerint konkrét címek helyett, poolok használata javasolt.

Az ntp.conf általános beállítása magyar szerverekhez :

   server 0.hu.pool.ntp.org
   server 1.hu.pool.ntp.org
   server 2.hu.pool.ntp.org
   server 3.hu.pool.ntp.org

DHCP szolgáltatásnál lehetőség van option ntp-servers  megadásához. Itt egy vagy több szerver ip felsorolható.

A time.uni-obuda.hu ip cime: 193.225.218.100

Felhasználóknak:

Windows XP használatakor lehetőség van a beépített szinkronizáció használatára. Amennyiben a rendszergazda megadta a fentebb emlitett beállításokkal az elérhető ntp szerverek listáját annak a megadott legördülő menüben látszania kell. 

Hogyan állítsuk be az XP idő szinkronizáló részét :

  1. Nyissa meg a Dátum és idő segédprogramot a Vezérlőpulton.
  2. Kattintson az Internetidő fülre.

    Az Internetidő fül nem érhető el, ha a számítógép egy tartomány tagja.

  3. Jelölje be az Automatikus szinkronizálás internetes időkiszolgálóval jelölőnégyzetet.
  4. A Kiszolgáló listában kattintson a nyílra, majd a használni kívánt időkiszolgálóra.
  5. Ha a listában nincs a keresett cím az kézzel is megadható.

A Dátum és idő tulajdonságai párbeszédpanel megnyitásához kattintson a Start gombra, mutasson a Beállítások pontra, kattintson a Vezérlőpult parancsra, végül kattintson duplán a Dátum és idő ikonra.