Kedves Látogatók!

Köszöntjük az Óbudai Egyetem Informatikai Osztályának weboldalán! Ezen az oldalon próbáljuk meg segíteni munkájukat azzal, hogy bemutatjuk az informatikai osztály által nyújtott szolgáltatásokat, valamint ismertetjük a szolgáltatások használatához szükséges szoftverek beállításait.

A hírek között tájékoztatjuk a kedves munkatársakat a jövőben várható fejlesztésekről, karbantartásokról, szolgáltatásaink aktuális állapotáról.

Amennyiben valamilyen hibát észlel szolgáltatásainkkal kapcsolatban, kérem jelezze nekünk a "Hiba bejelentés" menüpont alatt a megfelelő űrlap kitöltésével, vagy ha nem talált rá űrlapot kérjük írjon e-mail-t az io uni-obuda . hu címre!

Informatikai Osztály

MatLab szoftver telepítése és aktiválása egyéni, vagy otthoni használathoz

Az Egyetem idén ősztől MATLAB licence-t vásárolt, mely lehetővé teszi, hogy az összes egyetemi számítógépen, illetve a hallgatók, oktatók és dolgozók irodai, otthoni és hordozható számítógépeire is jogtisztán telepítsük ezt a szoftvert. A jelenlegi licence egy évre szól, de az egyetem szándéka, hogy folyamatosan megújítja. 

A MATLAB egy széles körben használt mérnöki és matematikai rendszer, mely felhasználható a matematikai, mérnöki és gazdasági tárgyak oktatásában, valamint kutatási tevékenység végzése során. A megvásárolt licence tartalmazza a MATLAB alaprendszert, a Simulink-et, valamint a leggyakrabban használt 48 kiegészítő Toolbox-ot. 

Víruskereső

Kedves Kollégák!

2014. augusztus 1-től az Óbudai Egyetem hivatalos vírusvédelmi szoftvere a Webroot SecureAnywhere termék.
A változtatást hosszabb előkészítés előzte meg, ezzel kapcsolatban osztanék meg néhány gondolatot.

Az AVAST (eddig ezt használta az egyetem) több éve használt vírusvédelmi megoldásunk volt, sokáig igen megbízható eredménnyel.
Az utóbbi időben azonban szaporodni látszottak a problémák. Néhány érzékeny szoftverrel összeakadt, és jelentős erőforrást kötött le a munkaállomásokon. Mivel a gépeink egy jelentős része régóta nem frissült, a nagy erőforrás igény a napi munka kárára vált. Ezzel párhuzamosan nőtt azoknak a kollégáknak a száma, akik szeretnének olyan vírusvédelmi megoldást, amivel nem nekik kell foglalkozniuk. Vagyis menedzselt rendszert szeretnének.
Így jutottunk el a Webroot-hoz.

Két nagyon fontos előnyt szeretnék megemlíteni:

1. rendkívül erőforrás takarékos (átlagos felhasználó nem is veszi észre, hogy fut)

2. központilag menedzselhető

+ 1 előny: egy otthoni gépre is érvényes a használati jog (licenc)

Az átállás 2014. augusztus 1-én megkezdődik. Azok a kollégák, akik maguk intézik a telepítést, megtalálják az IO portálon a linket, ahonnan letölthető a szoftver.
Azok a kollégák, akik _nem_ szeretnének a telepítéssel, frissítéssel foglalkozni, kérhetik a központi felügyeletet.
Ennek az a módja, hogy a telephelyi rendszergazdának kell írni egy levelet, és kérni az elsődleges telepítést.

- Népszínház utca: Nagy Imre, Gereöffy Árpád

- Tavaszmező utca: Kalita Zsolt, Kis Tamás

- Kiscelli utca: Turucz Tamás

- Doberdó út: Tamás János

- Bécsi út: Ferenczi Gergő

Rendkívüli karbantartás 2013.11.22-én

Kedves Kollégák!

Rendkívüli karbantartás miatt pénteken (2013.11.22-én) 12:00 órától az Informatikai Osztály szolgáltatásai nem lesznek elérhetőek, előreláthatólag 15:00 óráig.

A karbantartás érint minden központi szolgáltatást, így nem lesznek elérhetőek a weboldalak, a levelezés, a Neptun és Poszeidon sem. Az Óbudai telephelyen a karbantartás érinti a hálózati szolgáltatásokat is.

Megértésüket köszönjük!

Üdvözlettel: Révész András
Informatikai Osztály

eduID az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetemen is bevezetésre kerül az eduID azonosítás. Az adminisztrációs feladatok végeztével az Egyetem is csatlakozik az eduID-képes intézményekhez.

Mi az az eduID?
Az eduID segítségével minden felhasználó a saját intézménye által üzemeltetett azonosító szerveren keresztül jelentkezhet be attól függetlenül, hogy a saját intézménye vagy valaki más által nyújtott szolgáltatást szeretne igénybe venni. Egy munkamenet alatt csak egyszer kell azonosítania magát a felhasználónak (Single Sign-on), így gyorsan, kényelmesen használható.
Az eduID nyílt szabványon alapul, bármelyik hazai akadémiai intézmény számára elérhető. Az eduID segítségével csoportmunka biztosítható akár külföldi partnerekkel is.

Az eduID-t az NIIF Intézet üzemelteti. Bővebben az eduID-ről!

bmf.hu domain megszűnése

Kedves Mindenki!

Péntek óta nen használható a <bmf.hu> domain az egyetemen.
Rengeteg a panasz, a telefon, az e-mail, hogy a szolgáltatások nem használhatók.

Felhívom a felhasználók figyelmét, hogy NE rutinból használják a szolgáltatásokat, hanem ellenőrizzék, hogy a saját beállításaik helyesen az uni-obuda.hu domainre vonatkoznak. Asztalra helyezett ikonból indítva 1000 éve beállított linkek nem jók!!

A külső levelező klienst használóknál a

sendmail.bmf.hu-t csélni kell
sendmail.uni-obuda.hu-ra.

A weboldalak esetében is, ami korábban bejött
http://*.bmf.hu -val és átirányított a jó oldalra,
az most már csak a
http://*.uni-obuda.hu hivatkozással lehet elérni.

Mielőtt telefonálna bárki, kérem, előbb ellenőrizze a saját beállításait.

Köszönettel,
Révész András