KMOP-4.2.1/B pályázat

 

Kedves Látogató!

Ön a KMOP-4.2.1/B pályázat Információs Központ oldalát látja.

A pályázattal kapcsolatban bármilyen kérdése lenne, forduljon bizalommal hozzám.
Révész András - revesz.andras@rh.uni-obuda.hu
telefon: 6665610
Pályázati felhívás:

"Magyarország megújul"

KMOP-4.2.1/B - Felsőoktatási Infrastruktúra Fejlesztés

Óbudai Egyetem, Bécsi út 96/B

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

 

Kedves Kollégák!

A nyári munka a végéhez közeledik. A Doberdó úti strukturált hálózat kiépítese hamarosan befejeződik. Ezzel a Doberdo épület lesz a főiskola legkorszerűbb hálózatával felszerelt oktatási helyszin.

Valamennyi központi szolgáltatásunk üzemel. A rendelkezésre állást növeli az új szünetmentes árramforrás, és az aggregátor. Ezekkel a beruházásokkal megvalósítottuk, hogy a Neptun, a levelezés (Zimbra), a Poszeidon,  a  főiskolai weboldal,  (és még rengeteg egyéb szolgáltatás) még komolyabb ELMÜ hiba (áramszünet) esetében is tartósan működőképes maradjon. Előkészítettük az Óbudai és a Tavaszmező telephelyeket a 10Gigabites sávszélesség fogadására, és még ebben az évben érezhetően javulni fog a WiFi szolgáltatásunk, mindenekelőtt a közösség terek környezetében. Ez valamennyi telephelyre érvényes.

A 2009/2010-es tanévre korszerűbb, megbízhatóbb hálózattal igyekszünk a kollégák és a hallgatók igényeit kielégíteni.

Az Informatikai Osztály nevében,

Révész András

 

 

A KMOP 4.2.1/B pályázat megvalósításának állapota 2009. augusztus 18-án.

 

A főiskola Óbudai (új épület) és Tavaszmező utcai belépő sávszélesség 1Gigabit/s-ről

10Gigabit/s-re növelése: a szükséges eszközök leszállítva, helyükre szerelve. Hátra van még a szolgáltató (NIIF) és a BMF közötti kapcsolat szoftveres összehangolása, és tesztelése. (Várható befejezés 2009. október, nem befolyásolja a napi munkát.)

UPS telepítve, beüzemelve, üzemszerű teszt elvégezve, távoli lekérdezéshez szükséges kártya beszerelve.

Aggregátor a pályázathoz szorosan kapcsolódva, de nem a pályázat részeként:

telepítve, beüzemelve, éles teszt lefuttatva. A központi szolgáltatások rendelkezésre állása nem függ az ELMÜ szolgáltatásának megszakadásától.

Aktív eszközök: eszközök leszállítva, a telephelyeknek kiosztva, beüzemelés folyamatban.

(Várható befejezése a telephelyeken eltérő, a Doberdó úton, kb. 2009. augusztus 24 – 29 között.)

WiFi eszközök: eszközök leszállítva, telephelyeknek kiosztva, konfiguráció megírása, folyamatban, hátra van még a felszerelés és tesztelés. (Várható befejezése a telephelyeken eltérő, és folyamatos. 2009. december, a napi munkát nem befolyásolja.)

Strukturált hálózat (Doberdo) nyomvonalépítés az 5. emelettől a földszintig, és részben az alagsorban elkészült. A kábelfektetés a 1,5. emeleti szerverszobáig kész, a mérés és bekötés folyamatban. Telefonközpont áthelyezés folyamatban. A 3.5 emeleti rendezőben klímaszerelés és ablakfóliázás még hátra van. A Tavaszmező és a Népszínház utcai bővítések csak a Doberdó befejezése után következnek. A napi munkát nem befolyásolja. Csak rövid kikapcsolásokkal jár.

HP Blade (nagy szerver) + Storage (nagy tároló) az eszközök leszállítva, üzembe helyezve. Üzemeltető oktatása szeptember második hetében esedékes. Az új erőforrások felhasználása folyamatosan és fokozatosan történik, elnyújtva 2010 nyaráig, a folyamatos munkavégzést nem befolyásolva. 

 

 

A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastruktúra fejlesztése KMOP 4.2.1/B
 

 

Érdemes a címre különös gonddal odafigyelni. Olyan könnyű kijelenteni, hogy a kor követelményének megfelelő, európai színvonalú felsőoktatást szeretnénk, de vajon belegondolunk-e abba, hogy mit is jelent a „felsőoktatási tevékenységek színvonalának” emelése.
 

Nyílván egészen mást ért rajta egy hallgató, mást egy egyetemi professzor, és egészen mást az informatikai rendszert üzemeltető és fejlesztő rendszergazda.

A KMOP 4.2.1/B. egy 110 milliós eszköz, és infrastruktúra beruházás és egy nem forintosítható szellemi beruházás volt. A kérdés tehát az, hogy ki mit kapott ettől a fejlesztéstől? Hozzájárult-e az egyetemi tevékenységek színvonalának emeléséhez. A befektetett munkát nem tudjuk mérni, azt a megvalósult változásokon kell érezni. De tudunk számokat mondani a projekt megvalósulásáról.

 

Ezek tények. Az egyetem két telephelye, a Tavaszmező utcai telephely és a Bécsi úti campus 10Gbites, úgynevezett belépő sávszélességgel rendelkezik, a korábbi sávszélesség tízszeresével. 650db új strukturált végpont épült ki a Doberdó úti épületben. Vagyis tetszés szerint alakítható, hogy egy-egy végpont éppen telefonként, vagy számítógépként működjön. Valamennyi korszerű, menedzselhető aktív eszközre kapcsolódik, sebessége a végberendezésektől függően akár 1000MB is lehet. Az egyetem minden telephelyén vezeték nélküli hálózat működik, a laptopot vagy egyéb mobil eszközt használók részére. Ezt a szolgáltatásunkat a különböző konferencia résztvevőkre is ki tudjuk terjeszteni. A legnagyobb tétele a fejlesztésnek egy BLADE szerver üzembe helyezése volt. A szerverkonszolidáció megkezdődött és még jelenleg is tart. A hatása már most is érzékelhető, hiszen a lökésszerűen jelentkező terheléseket (Neptun tantárgy felvétel) könnyedén tudjuk kezelni, és valljuk be ez korábban nem mindig volt így. Ma már rutinná vált, hogy online közvetítjük a szenátus üléseit, vagy az évnyitó ünnepséget. A videokonferenciák lebonyolítása sem okoz gondot. A felhasználók ugyan ebből nem éreznek semmit, de a központi szolgáltatásaink, az elektromos hálózat hibája miatt, ma már nem állnak meg, a szünetmentes áramforrás és a hozzákapcsolt aggregátor szinte megállás nélküli üzemvitelt tesz lehetővé.  

 

 

Doberdó épület

2009. tanév kezdetére a Doberdo úti épület teljes strukturált hálózata elkészült, a végpontok kiosztása, és üzembe helyezése megtörtént. A pályázatban vásárolt aktív eszközök a helyükre kerültek a rack szekrényekbe. A Bécsi úti 10Ge sávszélesség bekötését és ellenőrzését elvégeztük. Ezzel a pályázatba vállalt egyik feltételt teljesítettük, a 10Ge üzemszerűen működik. A tűzfal konfigurálása folyamatban van. A Tavaszmező utcai telephelyen váratlan technikai akadályok merültek fel, amit 2009. év végére sikerült elhárítani. Jelenleg a Bécsi útihoz hasonló beüzemelés és konfigurálás következi, amelyet az NIIF szakembereivel egyeztetett időpontban fogunk elvégezni. A Doberdo úti épület vezeték nélküli hálózatának próbaüzemét elvégeztük, a berendezések teszt üzemmódban azóta is folyamatosan működnek. A BLADE eszköz elhelyezése megtörtént, a Delta Zrt. szakembereivel közösen áram alá helyeztük. Jelenleg a szoftverek telepítése, és konfigurálása folyik. Előkészületben vannak a szerverkonszolidációs munkálatok. Mivel ezek egy része a folyamatos üzemmenet mellett valósul meg, a költöztetés nagy körültekintést kíván, és a biztonságos migrálás feltételeinek kialakítását. A Népszínház utcai és a Tavaszmező utcai telephelyeinken a vásárolt aktív eszközöket üzembe helyeztük és folyamatos működésük biztosított. A WiFi eszközök telepítése még hátra van, ahogy azt a pályázatban is terveztük, ezekre a nyári tanítási szünetben kerül majd sor. A Bécsi úti kollégium hálózata és az ahhoz szükséges aktív eszközök telepítése, az épület átépítésének húzódása miatt jelenleg nem megvalósítható. A szünetmentes áramforrás az aggregátorral kiegészülve 99 %-os rendelkezésre állást biztosít.

 

 

A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastruktúra fejlesztése

KMOP 4.2.1/B

 

Érdemes a címre különös gonddal odafigyelni. Olyan könnyű kijelenteni, hogy a kor követelményének megfelelő, európai színvonalú felsőoktatást szeretnénk, de vajon belegondolunk-e abba, hogy mit is jelent a „felsőoktatási tevékenységek színvonalának” emelése.

Nyílván egészen mást ért rajta egy hallgató, mást egy egyetemi professzor, és egészen mást az informatikai rendszert üzemeltető és fejlesztő rendszergazda.

A KMOP 4.2.1/B. egy 110 milliós eszköz, és infrastruktúra beruházás és egy nem forintosít- ható szellemi beruházás volt. A kérdés tehát az, hogy ki mit kapott ettől a fejlesztéstől? Hozzájárult-e az egyetemi tevékenységek színvonalának emeléséhez. A befektetett munkát nem tudjuk mérni, azt a megvalósult változásokon kell lemérni. De tudunk számokat mondani a projekt megvalósulásáról.

Ezek tények. Az egyetem két telephelye, a Tavaszmező utcai telephely és a Bécsi úti campus 10Gbites úgynevezett belépő sávszélességgel rendelkezik, a korábbi sávszélesség tízszeresével. 650db új integrált végpont épült ki a Doberdó úti épületben. Vagyis tetszés szerint alakítható, hogy egy-egy végpont éppen telefonként, vagy számítógépként működjön. Valamennyi korszerű, menedzselhető aktív eszközre kapcsolódik, sebessége a végberendezésektől függően akár 1000MB is lehet. Az egyetem minden telephelyén vezeték nélküli hálózat működik, a laptopot vagy egyéb mobil eszközt használók részére. Ezt a szolgáltatásunkat a különböző konferencia résztvevőkre is ki tudjuk terjeszteni. A legnagyobb tétele a fejlesztésnek egy BLADE szerver üzembe helyezése volt. A szerverkonszolidáció megkezdődött és még jelenleg is tart. A hatása már most is érzékelhető, hiszen a lökésszerűen jelentkező terheléseket (Neptun tantárgy felvétel) könnyedén tudjuk kezelni, és valljuk be ez korábban nem mindig volt így. Ma már rutinná vált, hogy online közvetítjük a szenátus üléseit, vagy az évnyitó ünnepséget. A videokonferenciák lebonyolítása sem okoz gondot. A felhasználók ugyan ebből nem éreznek semmit, de a központi szolgáltatásaink, az elektromos hálózat hibája miatt, ma már nem állnak meg, a szünetmentes áramforrás és a hozzákapcsolt aggregátor szinte megállás nélküli üzemvitelt tesz lehetővé.

Záró elszámolás

 

KMOP 4.2.1/B-2007

Az Óbudai Egyetem, korábban a pályázat benyújtásakor Budapesti Műszaki Főiskola, a pályázatban vállalt kötelezettségeit teljesítette.

A pályázat lezárult 2010. december 31-én, ez azonban a munkák befejezését nem jelenti. A pályázat során megvalósított hardveres beruházások befejeződtek, a szoftveres fejlesztések viszont tovább folynak. A szerver konszolidáció vagy a VLAN struktúra átalakítása, az új tűzfal szabályok rendszerfejlesztése a következő hónapok feladata. Az egyetemen hozzákezdtünk a IPv6 rendszer fogadásához szükséges előkészületeknek, amelyek hosszabb időt vesznek igénybe, ez nem is igazodik a pályázat lezárásához.

 

Eszközeink üzemszerűen működnek, a felhasználók megelégedésére. A telephelyek használatba vették a 10GE hálózatot, illetve biztonságosan használják az új strukturált végpontokat. A HP Blade és storage bizonyította már most, hogy helyesen választottuk meg a fejlesztés irányát, a későbbiekben ezen a fejlesztési úton kell tovább haladni, és az egyetem szolgáltatásainak döntő hányadát a Blade erőforrásaira kell alapozni.

 

WiFi eszközeinket a telephelyeken, azonos konfigurációval üzembe helyeztük. Folyamatosan ellenőrizzük a lefedettséget, az átviteli teljesítményt. Ahol szükségesnek látszik áthelyezéssel még korrigálunk az eszközök teljesítményén. A WiFi eszközök karbantartása az egységes szoftver következtében igen egyszerű. Amennyiben szoftverfrissítésre kerül sor, ez valamennyi eszközön egyformán elvégezhető. A váratlan meghibásodások kivédésére egy felkonfigurált tartalék eszköz áll rendelkezésre.

 

A Bécsi úti kollégium építkezése továbbra is halasztás szenved. Ez együtt jár azzal, hogy informatikai fejlesztés, hálózat építés, és aktív eszközök telepítése nem végezhető el. Az eszközök raktárban vannak elhelyezve, a hálózat építő kivitelező készen vár arra, hogy a munkát elvégezze.